Ana Sayfa » Kültürel Etkinlikler
AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KARARLARININ UYGULANMASI DEMOKRASİ, HUKUK VE İNSAN HAKLARI'NA SAYGININ ÖN ŞARTIDIR
Güncellenme Tarihi: 20-09-2017

Görüntüleme: 2194

Yazı Boyutu:  

Resim Galerisi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği kararların Yunanistan tarafından uygulanabilmesine imkan tanıyacak yasal düzenlemenin meclis genel kurulundan geri çekilmesinin hayal kırıklığı yarattığını vurgulamak isteriz. Yasa değişikliği teklifinin geri çekilmek zorunda kalmasını ülkemiz demokrasisi açısından bir kayıp olarak değerlendiriyoruz.

Batı Trakya Türk Azınlığı'nın 90 yıllık geçmişe sahip tarihi kuruluşu İskeçe Türk Birliği ve diğer derneklerle ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği kararların uygulanmasına imkan tanıyacak yasal düzenlemeye karşı birçok siyasi parti ve bir takım medya kuruluşları tarafından gösterilen tepkinin, ülkemizdeki demokrasi ve insan haklarına zarar verdiğini bir kez daha gördük.

Azınlık karşıtı ve ırkçı söylemlere varan reflekslerin bir kez daha uyandırıldığını ve gerek meclis içinde, gerekse kamuoyunda bir kez daha "azınlık karşıtı" ortamın oluşturulduğunu üzüntü ve hayal kırıklığı içinde gözlemliyoruz. Batı Trakya'daki azınlığın vatandaşı olduğu ülkesine bağlılığı konusunda dünya üzerinde "örnek" teşkil ettiğini görmek istemeyen bu çevreler, ülkemiz ve bölgemizdeki demokrasiyi de yaralamaktadır.

Yaklaşık 10 yıl önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından haklı bulunan İskeçe Türk Birliği halen bu kararın uygulanmasını beklemektedir. Demokrasi, insan hakları ve Avrupa Birliği değerlerini ihlal etme pahasına uygulanmayan AİHM kararlarının bir an önce ve eksiksiz olarak uygulanmasını beklediğimizi vurgulamak isteriz.

Uluslararası hukukun gereğini yerine getirmenin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni imzalayan ülkemizin AİHM kararlarını hayata geçirmesinin zorunlu olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenledir ki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını uygulamayan ülkemiz Yunanistan'ın yaklaşık 10 yıldır Avrupa Konseyi tarafından uyarıldığını bir kez daha hatırlatır, "AİHM kararlarını uygulamayan ülke" olarak algılanmasına neden olan anlayıştan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini ifade etmek isteriz.

AİHM'nin, derneğimizi haklı bulduğu 27 Mart 2008 tarihli kararının açıklanmasından bu yana geçen yaklaşık 10 yıllık süreç içinde avukatlarımız aracılığıyla Avrupa Konseyi ve AİHM nezdinde gerekli tüm çalışmaların yapıldığını ve İTB'yle ilgili tarihi kararın takip edildiğini hatırlatırız.

Bu vesileyle Adalet Bakanı'nın ifade ettiği gibi; yasa değişikliği teklifinin yeniden genel kurula getirilerek, demokrasi ve insan hakları gibi değerlere saygı çerçevesinde gereğinin yerine getirilmesini ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmasını sağlayacak yasal düzenlemenin onaylanmasını beklediğimizi vurgularız.



İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU