Ana Sayfa » Kültürel Etkinlikler
İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ'NİN DAVA SÜRECİNDE OYALANMAMASI VE AİHM KARARININ BİR AN ÖNCE UYGULANMASI ULUSLARARASI HUKUKUN GEREĞİDİR
Güncellenme Tarihi: 16-04-2019

Görüntüleme: 1762

Yazı Boyutu:  

Resim Galerisi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin İskeçe Türk Birliği hakkında verdiği kararın uygulanması ve resmiyetin derneğimize iade edilmesi talebiyle Yargıtay (Arios Pagos) nezdinde açtığımız davanın duruşma tarihi belli oldu. İstinaf Mahkemesi'nin aleyhte aldığı kararın temyiz duruşması, davanın mümkün mertebe erken görüşülmesi yönündeki taleplerimize rağmen 11 ay sonraya verilmesini manidar bulduğumuzu vurgulamak isteriz. İTB'nin resmiyetinin iade edilmesi için Trakya İstinaf Mahkemesi tarafından verilen olumsuz kararın temyiz duruşması 20 Mart 2020 tarihinde Atina'da Yargıtay Mahkemesi'nde görüşülecek.

36 yıldır hukuk mücadelesi veren ve 11 yıldır da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının Yunanistan tarafından uygulanmasını bekleyen İskeçe Türk Birliği olarak mücadelemizi sürdürdüğümüzü bir kez daha kamuoyuyla paylaşmak isteriz.

Uluslararası mahkemenin, İskeçe Türk Birliği hakkında 2008 yılında aldığı kararın uygulanması ve İskeçe Türk Birliği'nin resmiyetinin iade edilmesi için girişimlerimize devam etmekteyiz. 2017 yılı sonbaharında Yunanistan parlamentosunda kabul edilen ve AİHM kararlarının Yunanistan mahkemeleri tarafından uygulanmasını öngören ilgili yasanın yürürlüğe girmesinin ardından AİHM kararının uygulanması ve derneğimizin resmi statüsünün iadesi için yeniden açtığımız davanın Trakya İstinaf Mahkemesi tarafından reddedilmesi üzerine dernek olarak Yargıtay (Arios Pagos) Mahkemesi'ne başvurumuzu yaptık. Başvurumuzu yaparken de duruşmanın mümkün olan en erken tarihte yapılması talebinde bulunduk.

Ancak, İskeçe Türk Birliği dava sürecinin Avrupa Konseyi tarafından da takip edildiğini de hatırlatarak, duruşmanın erken tarihte yapılması yönündeki talebimizin dikkate alınmadığını görmek endişe vericidir. 11 yıldır uygulanmayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının uygulanması ve hayata geçirilmesi için yapılan çağrıların dikkate alınmaması soru işaretlerine neden olmaktadır. Üstelik ülkemiz Yunanistan'a yönelik uluslararası kuruluşlar tarafından yapılan uyarılara rağmen, İskeçe Türk Birliği'nin hukuk sürecinde oyalanması ve Avrupa Konseyi'nin davayı takip etmesinin dikkate alınmaması adeta uluslararası hukuk normlarına gereken önemi vermemekle eşdeğerdir.

İskeçe Türk Birliği olarak, uluslararası kuruluşların da çağrı ve taleplerini dikkate alarak, İskeçe Türk Birliği hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği kararın uygulanması, İTB'nin resmi statüsünün iadesi ve uluslararası hukuk kurallarının ülkemiz Yunanistan tarafından tanınmaması durumuna bir son verilmesini beklediğimizi bir kez daha hatırlatmak isteriz.


İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU