Ana Sayfa » Kültürel Etkinlikler
A Ç I K L A M A
Güncellenme Tarihi: 02-09-2016

Görüntüleme: 3470

Yazı Boyutu:  

Resim Galerisi

24 Ağustos 2016 Çarşamba günü, Doğu Makedonya - Trakya İlk ve Orta Dereceli Okullar Bölge Eğitim Müdürü sn. Panayotis KERAMARIS, azınlık eğitimcileri ile istişare etmeden, okulların Encümen Heyeti Başkanlarına danışmadan, tek taraflı aldığı bu karar ile Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı'nın eğitim alanındaki özerkliğine bir darbe daha vurmuştur.

Ülkemiz Yunanistan, "Yasalara, Azınlık ve İnsan haklarına" saygı gösterilmediğini bir kez daha ispat ederek, Rodop ilinde 5, İskeçe ilinde 3 ve Evros ilinde 1 olmak üzere toplam 9 Azınlık ilkokulunun "geçici" olarak kapatılması yönünde verilen kararla; Azınlık Eğitiminin statüsüne, Lozan Barış Antlaşmasına ve Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan ikili anlaşmalar ve protokollere aykırı hareket ederek karar vermiştir.

"Bir toplumu nekadar cahil bırakırsak, okadar rahat güderiz" anlayışıyla, 2010 yılından bugüne kadar, Batı Trakyamızın muhtelif köylerinde toplam 60 Azınlık ilkokulunun "geçici" olarak kapatılması, alınan kapatma kararlarının iptali yönündeki başvuruların raportör hakimin talebi doğrultusunda defalarca ertelenmesi ve henüz sonuçlanmamış olmasının, Azınlık mensubu insanlarımız için büyük bir soru işareti oluşturduğunu belirtmek isteriz.

Bir Azınlık okulunun geçici olarak kapatılabilmesi için okul encümen heyeti başkanının, yetkili kuruma yazılı bir talebi olmalıdır. Ancak bu doğrultuda bir okul kapatılabilir. Yasalar hiçe sayılarak, Azınlık okullarına giden öğrencilerimizi okullardan uzaklaştırmak adına; Öncelikle Yunanca ders kitabı olarak 2006 yılından itibaren Frangudaki'nin kitapları ile eğitim yapılarak öğrencilerimizin Yunanca'yı yeterli seviyede öğrenemeden ilkokul eğitimini tamamlamaları ve nerede sorunlu öğretmen varsa "tesadüfi" bir şekilde Azınlık okullarına gönderilerek, varolan sorunların dahada arttırılması, eğitim seviyesi düşürülerek öğrencilerin dolaylı olarak azınlık okullarından uzaklaştırılması ve devlet okullarına planlı bir şekilde gitmeleri sağlanmaktadır.

Unutulmamalıdır ki Müslüman Türk Azınlık öğrencisi, İlkokul birinci sınıftan itibaren, Türkçe Yunanca derslerinin yanısıra, aynı anda Kur'an-ı Kerim ve diğer yabancı dilleri öğrenen zeki öğrencilerdir. Azınlık okullarında Frangudakinin kitapları yerine, devlet okullarında okutulan Yunanca ders kitaplarının okutulması için hiç bir engelin olmadığını düşünmekteyiz.

Tüm bu gelişmeler yetmiyormuş gibi "ierodidaskali" sıfatıyla Kur'an-ı Kerim'i ve dini bilgileri Yunanca okutmak için 123 "ierodidaskali" tayin edilmiştir. Bu zatı muhteremler, ders olarak anlatacakları ile azınlığımız mensubu Türk çocuklarının kafalarını karıştırmaktan ve yanlış bilgilerle zihinlerini bulandırmaktan başka hiçbir yararlı amaçları olmadığını kendileri de gayet iyi bilmektedirler. Anadilimiz olan Türkçe ile verilmeyen ve kendileri bile dini bilgilerden yoksun kişilerce bizi asimile etmeye yönelik olarak verilen bu din derslerine çocuklarımızın girmemesi için veli olarak okul idaresine dilekçe ile bildirilmesi gerekmektedir. Bu konuda her anne baba çok dikkatli davranmalıdır.

İskeçe Türk Birliği Yönetim Kurulu ve Camiası olarak, azınlık eğitimi ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğimizi belirtirken, bu alınan yanlış kararların bir an önce düzeltilmesi için tüm yetkililere çağrıda bulunduğumuzu ifade etmek isteriz.


İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ
YÖNETİM KURULU