Ana Sayfa » Kültürel Etkinlikler
Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez İskeçe Türk Birliği'ni Ziyaret Etti
Güncellenme Tarihi: 03-06-2015

Görüntüleme: 2682

Yazı Boyutu:  

Resim Galerisi
Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez 1 Haziran 2015 Pazartesi günü İskeçe Türk Birliği'ni ziyaret etti. Diyanet İşler Başkanı Görmez burada İskeçe Türk Birliği Başkanı Ahmet Kurt, yönetim ve denetim kurulu üyeleri, eski başkanlar, İskeçeli azınlık temsilcileri ve soydaşlar tarafından karşılandı.

İskeçe Türk Birliği Başkanı Ahmet Kurt, Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'e ziyaretinden dolayı teşekkür ederek, kendisini ikinci kez İskeçe Türk Birliği'nde misafir etmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti. Mehmet Görmez'in 2008 yılında İskeçe Türk Birliği'ni ziyaret ettiği gün derneğin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki davasının sonuçlandığını hatırlatan Kurt, yedi yıl önce açıklanan kararın hala uygulanmadığını söyledi.

Daha sonra söz alan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de konuşmasında Batı Trakya Türklerini kimliğini ve değerlerini korumak için gösterdiği azim ve gayretin takdir edilmesi gerektiğini söyledi. Görmez şöyle konuştu: "Ülkelerin gücü önümüzdeki dönemlerde parasıyla ölçülmeyecektir. Ülkelerin gücü, kudreti, farklı kültürlere gösterdiği saygı ve sevgiyle ölçülecek. Bakın dünya hızla değişiyor. Fakat Osmanlı unutulmuyor. Bundan bir süre önce uluslararası bir konferansa katılıyordum. Konferans Brüksel'de yapılıyordu. Konuşmacılardan biri ortodoks bir papaz ve aynı zamanda bir din bilimcisiydi. Ve bana ‘Aslında biz size çok şey borçluyuz. Çünkü 400 yıl bizi yönetmişsiniz fakat bir dilimizi de dinimizi de korumuşuz' dedi. Bana söylediklerini yapacağı konuşmada da söylemesini kendisinden rica ettiğimde ‘o kadar da değil' cevabını aldım. Osmanlı, İstanbul'u, Kudüs'ü fethettiğinde ilk önce Müslüman olmayanları hakları garanti altına alınmıştır."

İskeçe Türk Birliği'nin hala resmiyete kavuşmamış olmasını bir kayıp olarak nitelendiren Görmez, "İskeçe Türk Birliği'nde bulunuyoruz. Bu dernek Batı Trakya'daki Türk azınlığın kimliği ve tarihiyle özdeşleşmiş bir kurum. Ancak bu kurumun ismini kabul etmememkle bir şey elde edilemez. Türk kelimesi eğer benim kimliğimin bir parçasıysa, bunu bir yerleden sizlmekle, kabul etmemekle, derneğin tabelasından silmekle bir şey kazanamazsın. Bu durum bu ülkeyi büyütmez, yüceltmez. Ancak küçültür. Burada üzücü olan nokta dünyada insan hakları hamisi kesilen ülkelerin gündeminde böyle bir şeyin olmaması. Beni dinleyen bu ülkenin bütün yöneticileri, söylediklerimiz aynı zamanda bir dost olarak dinlesinler. Bunlar ancak kadim felsefenin yurdu olan bu ülkeyi büyütmez, küçültür. Bunlarla bir ülke asla büyümez. Bunları aşarak hareket etmek lazım. bizler mücadelelerimizi her zaman hukuk ve barış çerçevesinde yaparız. Mücadelemizi böyle yürütürüz. Bu bizim kültürümüzün bir gereğidir. Peygamberimiz bize böyle seslenmiştir." diye konuştu.